UNESCO Yolunda Birgi'ye Kâtip Çelebi'den Büyük Destek

UNESCO Yolunda Birgi’ye Kâtip Çelebi’den Büyük Destek

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ve Türk Tarih Kurumu tarafından, Ödemiş Belediyesi ve Kaymakamlığı işbirliği ile düzenlenen “Yörük Obasından Ödemiş Ovası’na Uluslararası Birgi Sempozyumu” ilgiyle takip edildi.

Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezinde yapılan sempozyumda 15 oturum gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen ile uzmanın yer aldığı, 70 farklı bildirinin sunulduğu sempozyumda Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti Birgi ve çevresi tarih, kültür, sanat ve mimari zenginliğinden turizm potansiyeline; halk inançlarından siyaset ve ziraata uzanan geniş bir alanda değerlendirildi. Bildirilerde sadece Aydınoğlu Beyliği’nin tarihi değil, Birgi’nin Osmanlı döneminde oynadığı rol ile bölgenin güncel sorunları da tespit edildi ve bu sorunlara çözüm önerileri sunuldu.

Sempozyumda; İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Başbakanlık Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Türk Tarih Kurumu adına Levent Kayapınar, Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Vekili Yasemin Bezmez, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Turan Gökçe ile çok sayıda akademisyen ve davetliler yer aldı.

Sempozyumun Birgi oturumuna İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı

Sempozyumun ilk gününde, Birgiv? Mehmed Efendi üzerine yoğunlaşan ve Birgi’deki Derviş Ağa Medresesi’nde yapılan oturuma İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı. Vali Toprak konuşmasında; “Birgi başta olmak üzere, yörenin tarihini ve kültürel mirasını tanıtmak, korumak ve turizme kazandırmak için yürütülen çalışmaların bölgenin hak ettiği yeri almasına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Ülkemizin değerleri hepimizin ortak kazanımlarıdır. Bu değerlerin bilimsel camiaya yansıtılması ve dünya gündemine taşınması son derece önemlidir.” dedi.

Konuşmasında dünyada kültürlerin tek tipleştiğine dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, “Kültürel farklılıklarımız zenginliğimizdir. Bunu korumak için tarihimize sahip çıkmak durumundayız. Bizler üniversite yönetimi olarak bu alanda yapılan çalışmaları sonuna kadar destekliyoruz.“ diye konuştu.

“Menderes Havzasının Parlayan Yıldızı Birgi”

Yaptığı konuşmada Birgi’nin tarihine ilişkin bilgi veren İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe “Bozdağların güney eteklerinde kurulmuş olan Birgi, tarihi dokusunu önemli ölçüde muhafaza ederek günümüze ulaşabilmiş kadim bir şehirdir. Tarihi geçmişi kadim kavramının ifade ettiği kadar derinlere uzanan şehir ve çevresi bin yıllık Türk yerleşim bölgesidir. Sempozyumun başlığında da ifade edilmiş olduğu üzere, önce Yörük obalarında yerleşilmiş, sonra Birgi ile Bozdağ eteklerinde özgün bir şehir medeniyeti inşa edilmiştir.” dedi. Sempozyumun bölgenin gelişim sürecini ortaya koyduğunu ifade eden Prof. Dr. Gökçe “İlk bakışta tarihi dokusu ve geleneksel mimarisi ile dikkati çeken Birgi, zengin kültür varlıkları ile değerini hiçbir zaman yitirmedi. Sadece kadim bir şehir olarak merkezi değil, ikliminde teşekkül etmiş olan Beydağ, Adagüme, Lübbey ve Dadbey gibi tarihi yerleşmelerin yer aldığı hinterlandıyla da Küçük Menderes havzasının her zaman parlayan yıldızı oldu.” diye konuştu

Sempozyumda açılış bildirisini sunan Prof. Dr. Feridun Emecen, Birgi ve çevresinin tarihinin sadece Beylikler dönemiyle sınırlandırılmaması gerektiğini ifade ederek bölgenin bünyesinde barındırdığı şehzade sarayı sayesinde Osmanlı merkeziyle nasıl eklemlendiğini ortaya koydu. Birgi Derviş Ağa Medresesi’nde gerçekleştirilen oturumda, Birgiv? Mehmed Efendi’nin Birgi’de geçirdiği dönem boyunca geliştirdiği fikirler ve bu fikirlerin Osmanlı Birgisi’nin şekillenmesine olan katkıları analiz edildi. Ödemiş ve Birgi’de hayata geçirilen restitüsyon ve restorasyon projeleri hakkında sunulan bildiriler, Ödemiş ve Birgi’nin sivil mimarisinin korunması ve bu mimarinin aynı zamanda turizm amaçlı kullanılması hususlarında gelecek yıllarda gerçekleşecek olan projelere bir yol haritası sundu. Lübbey, Bademli ve Gölcük bölgelerinin tarihi, mimari, sosyal ve ekonomik dinamikleri hakkında sunulan bildirilerde ise Ödemiş ve Birgi merkezleriyle birlikte çevredeki köylerin de hem turizm hem de mimari yenileme projeleri için yeni ufuklar açabileceği gösterildi.

Bedia Akartürk’ten canlı tarih

Sempozyum kapsamında ilçeye gelen akademisyenlerin eşleri, Cumartesi günü Ödemiş Pazarı, Kadın El Sanatları Pazarı ve Yıldız Kent Müzesi ile İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi ve bünyesindeki Türk Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartürk Müzesi’ni gezdi. Bedia Akartürk, müzede kendisi anlatım yaptı. Şehir dışından gelen konuklar, Bedia Akartürk’ten canlı tarih dinlemekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Sempozyumda ayrıca ünlü hekim Hacı Paşa ve Birgiv? Mehmed Efendi gibi şahsiyetler üzerine düzenlenen müstakil oturumlar da ilgiyle takip edildi.

Birgi Evleri Resim Sergisi

Sempozyum kapsamında, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Başkanı Doç. Dr. Fikri Salman tarafından açılan “Birgi Evleri” konulu resim sergisinde, 18 resim davetlilerin beğenisine sunuldu. Eserlerin çoğunluğu suluboya tekniğinde çalışılmış olup, ebru zemin üzerine yapılan karışık teknik çalışmalar ve yağlı pastel eserler de sergide yer aldı. Geleneksel mimari özellikler taşıyan Birgi evlerinin belgesel nitelikte bir değer kazanması amaçlanarak çalışılan eserler, geleceğe aktarılan birer sanat eseri niteliği de taşımaktadır.